Biografie

Peter Pontiac (geboren op 28 april 1951 te Beverwijk – overleden op 20 januari 2015 te Amsterdam).

Peter Pontiac was autodidact en Nederlands bekendste underground striptekenaar. Hij begon eind jaren zestig te werken voor nationale en internationale muziek- en undergroundbladen. Later tekende hij voor verschillende bekende kranten en bladen in Nederland, als één van de belangrijkste illustratoren. Hij ontving in binnen en buitenland verschillende prijzen, waaronder de Stripschapsprijs, de Professor Pi-prijs en de Maarten Toonderprijs voor zijn gehele oeuvre.

Zijn belangrijkste werken zijn onder andere: Kraut; een biografiek over zijn vader die fout was in de oorlog (2000), Rhythm; een verzameld werk met alle strips gemaakt tussen 1968 en 2010 (2010), Styx, of: de zesplankenkoorts (2015), een verhaal (z’n eigen ziekte) en de dood (onvoltooid, 2015).


Bibliografie

Kraut

Kraut is een rijk geïllustreerde brief van Peter Pontiac aan zijn vader, wiens bizarre levensloop hier gereconstrueerd wordt. Joop Pollmann was oorlogs­verslaggever aan het Oostfront, later journalist voor dames- en roddelbladen en hij verdween op mysterieuze wijze in de beneden­windse Daaibooibaai.
Met de publicatie van deze ‘biografiek’ plaatste Pontiac zich in de traditie van grote tekenaars als Will Eisner en Art Spiegelman. Hij kreeg juichende
kritieken en ontving van lezerszijde vele reacties, waaronder documenten die een nieuw licht werpen op de levensloop van zijn vader. Pontiac vond ook
onbekend materiaal op Curaçao, toen hij voor een VPRO-documentaire de Daaibooibaai bezocht.
In zijn onnavolgbare stijl heeft hij deze nagekomen berichten neergelegd in een appendix van 32 pagina’s, dat het voorlopige sluitstuk vormt van deze vermeerderde uitgave.

2000 Uitgeverij Podium


Rhythm

In september 2011 ontvangt Peter Pontiac de prestigieuze Marten Toonder­prijs voor zijn hele oeuvre. Rhythm is een uitgelezen kans om je Pontiac-verzameling compleet te maken, of om kennis te maken met een van de grootste strip­tekenaars van Nederland. Nooit eerder werd er een compleet overzicht van zijn strip-oeuvre gepubliceerd. In Rhythm zijn alle strips chrono­logisch geordend en geven zo de ontwikkeling van de meester weer. De echte underground­strips uit de jaren zeventig staan in dit boek, maar ook de latere reclame­stripjes en de lange verhalen Lost in the Lowlands en Requiem Fortissimo.

2010 Uitgeverij Oog & Blik


Styx
of: de zesplankenkoorts

Peter Pontiac (1951-2015) werkte sinds lange tijd aan een graphic novel over de dood – zijn eigen ernstige ziekte, die zich in 2010 onverwachts openbaarde, inbegrepen.
Naast groot tekenaar was Pontiac, zo blijkt in Styx meer dan ooit, ook een begaafd schrijver. Zijn archaïsche, ietwat Reviaanse correspondentie met onder anderen zijn broer Joost Pollmann, een bevriend kunstenaarspaar, vormgever Fake Booij en uitgever Joost Nijsen over de wording van Styx en zijn eigen ziekteverloop, is even geestig als schrijnend. Als aanvulling op de graphic novel stelde Fake Booij in samenwerking met Pontiacs weduwe Ipie uit deze correspondentie en prachtige schetsen een ontroerende bloemlezing samen, als tweede deel van dit schitterend vormgegeven boek. Joost Pollmann schreef bij dit deel een treffende inleiding, tevens in memoriam.
Styx is een must voor iedereen die de Nederlandse strip een warm hart toedraagt. En voor wie net als Pontiac onverschrokken is… zelfs in het aangezicht van de man met de zeis.

2015 Uitgeverij Podium


Reviews

Een uit zeven delen bestaand overzicht van werk uit de periode van 1973 tot 2004. Tekeningen, plaatjes en praatjes van de auteur.